Eckes-Granini Sverige

Sagolika

Det ligger en fin historia bakom namnet Sagolika soppor. När de började säljas i butik för länge sedan så hade våra fruktsoppor inget eget namn, men många kände igen dem tack vare de illustrerade sagomotiven på förpackningen. När kunder ibland inte hittade produkterna i butik frågade de personalen efter de färgglada och sagolikt goda fruktsopporna som brukade stå i kylen. Det var så många som använde uttrycket att det kändes helt självklart att 1993 döpa de populära sopporna till just Sagolika soppor. Så blev varumärket Sagolika till och sedan dess har vi tillverkat våra klassiska blåbär- och nyponsoppor under det namnet.

 

Produktbild

Näringsvärde per 100g
Energi 168 kJ/40 kcal, Fett 0g, varav mättat fett 0g, Kolhydrat 9,7g varav sockerarter 9,3g, Protein 0g, Salt 0g,
Vitamin C 35 mg*
*44% av dagligt referensintag, DRI.

Ingredienser
Vatten, blåbärspuré (9%), socker, förtjockningsmedel: Modifierad potatisstärkelse, surhetsreglerande medel: Citronsyra, vitamin C, naturlig arom. Pastöriserad.

Produktbild

Näringsvärde per 100g
Energi 192 kJ/46 kcal, Fett 0g, varav mättat fett 0g, Kolhydrat 11g varav sockerarter 10g, Protein 0g, Salt 0g, Vitamin C 35 mg*
*44% av dagligt referensintag, DRI.

Ingredienser
Vatten, nyponpuré (15%), socker, förtjockningsmedel: Modifierad potatisstärkelse, surhetsreglerande medel: Citronsyra, vitamin C, naturlig arom. Pastöriserad.

Produktbild

SE HIT! Nu har våra Sagolika bärsoppor nya fastsittande plastkorkar enligt EU:s nya plastdirektiv som träder i kraft under 2024. Nya direktivet kräver att korkar på engångsförpackningar, d.v.s. PET flaskor och kartongförpackningar, under 3 liter ska ha en kork som sitter fast. Detta innebär att korken sitter kvar på förpackningen och där med sorteras tillsammans med den och inte tappas bort eller förorenar miljön.

Hur ska jag återvinna förpackningen?
Kartongförpackningen ska sorters som kartong och korken ska separeras enkelt av slutanvändaren (dvs det ska inte krävas verktyg eller större kraft) för att sedan sortera plastkorken som plast. Genom att separera och sortera plastkorken för sig finns det möjlighet att materialåtervinna även den.

Om plastkorken inte går att avlägsna enkelt, om den sitter för hårt så är det okej att låta den sitta kvar på kartongförpackningen och sortera den tillsammans som papper. Om korken sitter kvar på förpackningen kommer plasten tas om hand och sorteras ut i processen och gå till förbränning.

Sagolika Blåbärssoppa och Nyponsoppa 1L har numera fastsittande korkar enligt EU:s nya plastdirektiv.